Mijn tweede carrière: Rolfing®!

 Als masseur die Rolfing studeert, is er een nieuwe wereld voor mij opengegaan. 

Ik ben massagetherapeut. Ik heb mijn opleiding gedaan aan de Akademie voor Massage en Beweging in Amsterdam. Het is een vierjarige opleiding, inclusief Medische Basiskennis (MBK). Ik ben een carrière switcher. Massagetherapie en Rolfing is mijn tweede carrière, nadat ik 33 jaar wetenschapper, chemicus, geweest ben.

Een interview met John van Roosmalen

orchestra performing

Wat bracht je er als massagetherapeut toe om daarna Rolfing® te gaan studeren?

Na het afronden van mijn massagetherapieopleiding, voelde ik dat ik nog niet helemaal klaar was om mijn eigen praktijk te beginnen. Ik voelde me niet zelfverzekerd en competent genoeg. Dat heeft voornamelijk te maken met mijn leeftijd (55 jaar op dat moment) en de grote discrepantie tussen mijn oude en nieuwe beroep. De opleiding massagetherapie bevatte verschillende aspecten, waaronder klassieke massage, ontspanningsmassage, bewegingsleer, fascia-lichaamswerk en therapeutische vaardigheden.

Mijn grootste interesse en enthousiasme lagen bij het fascia bodywork onderwijs en een van de docenten was een Rolfer®, zo kwam ik in aanraking met Rolfing.

Ik besloot Spectrum Rolfing [nu “Meet ROLFING®”] te doen en daarna was ik gegrepen en besloot Rolfing te gaan studeren. Na afronding heb ik mijn oude baan opgezegd en ben ik mijn eigen praktijk begonnen, Rolfing Alkmaar – Ruimte en Stabiliteit, hoewel er enige vertraging was door Covid-19.

Hoe helpen je Rolfing vaardigheden je bij het werken met cliënten?

Als Rolfer werk ik niet op cliënten, ik werk met cliënten. Hoewel ik een breed spectrum aan diensten in mijn praktijk heb ontwikkeld, waaronder littekenwerk en Massage bij Kanker, komt het grootste deel van mijn cliënten voor Rolfing sessies. Rolfing heeft mijn aanraking verfijnd en ik werk op meer niveaus van weefsel en holisme. Dat heeft ook te maken met het opdoen van meer ervaring en werkelijk alle opleidingen die ik heb gevolgd hebben iets toegevoegd aan mijn begrip en vaardigheden. En het is waar, we leren het meest van onze cliënten. Het fascia-lichaamswerk dat we leerden in de massagetherapie-opleiding was vooral gericht op de grotere spiergroepen en hun fasciaverbindingen.

Nu werk ik aan alle fascia lagen, van huid tot botten, van spieren tot ingewanden. De serie van Rolfing sessies is zeer waardevol gebleken om grote veranderingen, je zou kunnen zeggen transformaties, bij mijn cliënten te bereiken.

Het begrip van hoe zwaartekracht en gewoontes het lichaam beïnvloeden en integratie door alle lichaamssystemen heen zijn ook belangrijke componenten, evenals holisme, lichaam, geest, emoties, omgeving, ze zijn allemaal belangrijk om mee te nemen en rekening mee te houden.

Waar zie  je overeenkomsten tussen massagetherapie en Rolfing Structurele Integratie? Wat is verschillend?

Zowel massagetherapie als Rolfing hebben de intentie om cliënten te ondersteunen in hun leven, om hen te helpen om te gaan met de moeilijkheden die ze tegenkomen, met voornamelijk het lichaam als ingang en het werkgebied.

Bij Rolfing is cliënt educatie een belangrijk aspect, zodat de resultaten blijvend kunnen zijn, of beter, om de cliënt op weg te helpen naar zelfzorg, door het voelen van de kern en het aanboren van het aangeboren vermogen van het lichaam om zich op te richten in het veld van de zwaartekracht.

Toen ik massagetherapie studeerde, kon ik me niet voorstellen te werken zonder massageolie. Nu, bij Rolfing, gebruik ik het bijna nooit. Zonder dat is het gemakkelijker om details te voelen en de juiste diepte in de structuur te bereiken en de fascia precies daar te behandelen. Ik geef echter nog steeds heel graag een ontspannings- of stressverminderende massage, waarbij ik wel massageolie gebruik. Het is een andere ervaring voor de cliënt en ook voor de therapeut.

Een van de sterke aspecten van mijn opleiding tot massagetherapeut was het vak therapeutische vaardigheden. Dit is niet alleen zeer waardevol in relatie met cliënten, maar het was ook belangrijk voor mijn persoonlijke groei en transformerend voor mezelf.

Een van de sterkste realisaties had ik echter in fase II van de Rolfing opleiding, toen ik in de opleiding de serie van 10 Rolfing sessies zelf ontving: Ik had een sterk gevoel van integratie, het integreren van alle ontdekkingen van de voorgaande jaren in een sterk lichaamsbeeld. Ik draag dat nog steeds met me mee en bouw erop voort.

Hoe kunnen masseurs en massagetherapeuten profiteren van deelname aan cursussen myofascial release (aanraking, anatomie, beweging), zelfs als ze niet van plan zijn om helemaal tot gecertificeerd Rolfer door te studeren?

Mijn eerste kennismaking met de Rolfing opleiding was in een twee weken durende Spectrum Rolfing cursus (nu Meet Rolfing®), dus voordat ik in de Rolfing opleiding stapte.

Ik vroeg me af, wat ik als massagetherapeut zou leren. Groot was mijn verbazing dat er een andere wereld voor mij openging.

Structurele Integratie leren en beginnen te denken als een Rolfer is echt anders dan massagetherapie. Alle onderdelen, aanraking, anatomie en beweging dragen bij aan de kennis en vaardigheden van de deelnemers, die ze in hun praktijk kunnen toepassen, zelfs als ze niet het volledige pad volgen om een gecertificeerd Rolfer te worden. Alle onderdelen vullen elkaar aan en versterken elkaar. De onderwezen anatomie is specifiek gericht op Rolfing, op fascia. Aanraking en beweging, inclusief belichaming (embodiments), versterken elkaar in cliënt bewustzijn en somatisch onderwijs.

 

Werk je nog steeds in beide beroepen? Hoe combineer je de twee?

Ik hou van de mix van de verschillende vormen lichaamswerk die ik aanbied in mijn praktijk, Rolfing, Massagetherapie, Massage bij Kanker, littekentherapie en ontspanningsmassage, zodat ik in staat ben om een verscheidenheid aan cliënten te bedienen met een breed scale aan vragen en problemen.

Het werk is zeer vervullend, verrijkend en stemt tot bescheidenheid. Rolfing is het grootste deel van mijn werk. Ik moet ook zeggen dat ik de afzonderlijke dingen die ik geleerd heb niet kan splitsen, ze zijn geïntegreerd in mij, mijn cliënten krijgen mij, met al mijn mogelijkheden en beperkingen. Vaak meng ik massagetherapie en littekenwerk in Rolfing-sessies, op Rolfing gebaseerd fasciawerk in Massage bij Kanker, enz. Voor mij zit het plezier in het combineren en in de breedte.

Wat heeft je er oorspronkelijk toe gebracht je carrière als wetenschapper op te geven en lichaamswerker te worden?

 

Er zijn zowel positieve als negatieve aspecten aan deze beslissing. Het negatieve was dat ik als wetenschapper in mijn vorige baan geen perspectief op persoonlijke groei meer zag. Omdat ik net over de vijftig was, wilde ik niet de rest van mijn beroepsleven in een zich herhalende sleur doorbrengen. En ik werkte vooral met en in mijn hoofd. Het grappige is dat ik door mijn massagetherapieopleiding – ik deed mijn 4-jarige massagetherapieopleiding parallel aan mijn baan als wetenschapper – begon te veranderen. Ik werd empathischer en meer gericht op samenwerking; ik begon mijn hoofd en mijn hart te gebruiken. Het project dat ik de laatste jaren coördineerde was een van de meest succesvolle uit mijn carrière en het leverde me mooie professionele vriendschappen op. Hen verlaten was het moeilijkste deel en wat ik het meest mis. De teerling was echter geworpen, het was tijd voor mij om te gaan, uiteindelijk, na meer dan dertig jaar als wetenschapper te hebben gewerkt. Gelukkig brengt mijn nieuwe weg ook nieuwe samenwerkingen en vriendschappen met zich mee.

Een andere drijfveer voor mijn beslissing was dat ik wil helpen, en ik wil bijdragen aan een betere wereld.

Als wetenschapper werkte ik vooral aan technologie, meer specifiek aan zonne-energie, en we zijn heel ver gekomen sinds ik daarmee begon in 1993. Meer en meer besefte ik echter dat het essentieel is dat we ook aan onze menselijkheid werken. Dat vergemakkelijkte mijn besluit om van het werken aan technologie over te stappen op het werken met mensen.

Zoals het vaak wordt gezegd: als je in lijn bent met en je voelt je eigen lichaam, je bestaan, jezelf, is het moeilijker om anderen en de planeet schade toe te brengen. Als je op je gemak bent, is het makkelijker om anderen uit te nodigen zich ook op hun gemak te voelen.

 

Hoe voel je je nu bij deze beslissing?

Als lichaamswerker kan ik helpen en bijdragen, en werken met hoofd, hart, lichaam en ziel. Dat voelt heel compleet en bevredigend.

Een van mijn sterke punten als wetenschapper was het vinden van oplossingen voor ingewikkelde problemen. Als Rolfer merk ik dat deze kwaliteit van het hoofd (waarbij nu ook intuïtie en aanraking een rol spelen) mij helpt oplossingen te vinden voor de vaak complexe problemen waar mijn cliënten mee zitten, de wetenschapper in mij is niet verloren gegaan. En er zijn nog steeds dingen, ideeën, die ik heb geleerd en ontdekt op mijn pad als mens (inclusief wetenschapper zijn), die ik wil bijdragen. Daarvoor is het belangrijk dat ik in contact ben met hoofd, hart, lichaam en spirit, en dat is wat Rolfing me brengt. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven uitdagen op alle aspecten van het leven. Ons lichaam verandert immers voortdurend.

Leer meer over Rolfing.

Bodywork

Interviewpartner: Rolfer® John van Roosmalen – Nederland

Foto’s: Magdaléna Takáčová en privé foto’s geleverd door John van Roosmalen

Bezoek de website van John van Roosmalen: [https://www.rolfingalkmaar.nl/]

Welkom bij Rolfing® Vereniging Nederland
Wil je Rolfing®️ zelf ervaren? Kijk in de lijst voor een Rolfer™️ bij jou in de buurt.