OVER ROLFING MOVEMENT

“na een Rolfing® sessie had ik steeds een verrassend gevoel van souplesse en ruimte”

Rolf Movement helpt de cliënt om een efficiëntere, meer gebalanceerde en vloeiende manier van bewegen te vinden in het dagelijks leven. De movementsessies zijn een combinatie van aanraking en beweging. Deze bewegingen kunnen op uitnodiging van de Rolfer zijn, of het zijn bewegingen die ontstaan uit onderzoekingen van de cliënt zelf.
Door deze manier van werken is de cliënt in staat om zijn of haar waarneming te verfijnen en plekken in zijn lichaam te ontdekken die beperkt, overactief of afwezig zijn in het bewustzijn. Vervolgens kan vanuit die plek beweging worden herzien om het bewegingsbereik te vergroten met minder inspanning.
Het begrijpen van de patronen waarmee we ons door de wereld bewegen en de wereld waarnemen stelt ons in staat de disbalansen aan te spreken en een helderder, optimaler gebruik van het lichaam te vinden. Deze benadering is waardevol voor alledaagse bewegingen, maar ook voor prestatieverbetering op het gebied van sport, dans of muziek. 

Sinds het ontstaan van Rolf® Movement, in het leven geroepen door Ida Rolf, heeft het zich verder ontwikkeld op verschillende niveaus, maar vooral door het onderzoek van danser en Rolfer Hubert Godard.
Godard heeft zijn eigen manier van werken ontwikkeld gebaseerd op het begrip ‘Tonic Function” oftewel tonische functie. Het idee hierachter is dat als we een brede zintuigelijke waarneming hebben voor onze omgeving en ons tegelijkertijd ondersteund voelen door de ondergrond, onze structuur of lichaam zich vanzelf organiseert en opricht door oriëntatie.
Deze oriëntatie activeert de houdingsspieren die vooral geschikt zijn voor onze manier van oprichten en stabilisatie. Hierdoor kunnen de bewegingsspieren meer ontspannen, en komen ze alleen in actie als ze nodig zijn. Als de grote bewegingsspieren namelijk de stabilisatie overnemen beperkt dat de bewegingsvrijheid en verslapt de houdingsmusculatuur waardoor de grote bewegingsspieren nog harder moeten gaan werken.