Een onverwachte reis: van danser tot 

Rolfer® 

Toen ik met mijn carrière als danser begon was Rolfer® worden het laatste waar ik aan dacht… 

Door professioneel danser en gecertificeerd Advanced Rolfer® Miquel de Jong

Toen ik met mijn carrière als danser begon was Rolfer® worden het laatste waar ik aan dacht… Het leven leidt ons echter naar onverwachte paden, en dat is precies wat er met mij gebeurde. Terwijl ik vele jaren besteedde aan het perfectioneren van mijn vak als danser, merkte ik dat ik collega’s voortdurend hielp bij het verlichten van hun pijn.

Interessant genoeg had ik geen formele opleiding in massage of andere lichaamswerktechnieken; mijn handelingen werden puur geleid door intuïtie en instinct. Ik danste altijd het liefst in duetten en dat gaf me bijzondere partneringvaardigheden: ik ontwikkelde een scherp gevoel voor andermans balans, flow, gewichtsverplaatsing, timing en energie – ik geloof dat ik daardoor de gave van “luisterende aanraking” heb gekregen.

Toen ik wist dat ik een carrière in lichaamswerk wilde, hield ik niet van conventionele leermethoden. Het idee van het bestuderen en toepassen van vooraf ingestelde technieken, in verschillende vormen van lichaamswerk, paste niet bij me; ik zocht naar iets diepgaanders en authentiekers.

Het was door choreograaf en Rolfer® Russell Malliphant dat ik kennismaakte met Rolfing® Structural Integration. Russell’s benadering van beweging verschilde aanzienlijk van wat ik gewend was: hij verkende verschillende stijlen zoals improvisatie, contactimprovisatie, capoeira, acrobatiek, maar ook lichaam-geesttechnieken als yoga, tai chi en meditatie. Deze kennismaking met een manier van bewegen die verder gaat dan techniek alleen, liet een blijvende indruk op me achter. Op een dag, toen ik Russells schouderpijn probeerde te verlichten, keek hij me aan en riep uit: “Je moet een Rolfer worden.” Zijn woorden bleken de katalysator die me naar München leidde om Rolfing te studeren.

“Dansen & Rolfing: De perfecte harmonie van twee beroepen”

In de drie weken durende oriëntatiecursus vond ik de lichaamswerkmodaliteit waar ik al die tijd naar op zoek was. Na het afronden van mijn Rolfing-opleiding begon ik te oefenen als Rolfer, terwijl ik mijn carrière als danser voortzette.

“Verrassend genoeg ontdekte ik dat de twee beroepen elkaar prachtig aanvulden. Als danser bezat ik een aangeboren gevoel voor beweging en het potentieel van een lichaam; als Rolfer kon ik dat potentieel voor anderen ontsluiten, waardoor ze met meer gemak en efficiëntie kunnen bewegen.”

Ik ben nu al meer dan bijftien jaar Certified Advanced Rolfer en op weg om Rolfing-instructeur te worden. De verbinding van mijn dansachtergrond en Rolfing is opgebloeid tot iets werkelijk opmerkelijks.

“Ik verwerk nu Rolfing-inzichten in mijn dans- en bewegingscoaching, en omgekeerd pas ik mijn bewegingskennis toe in mijn Rolfing-praktijk.”

Ik observeer bijvoorbeeld de bewegingen, houding en gewichtsverplaatsingen van mijn cliënten, waardoor ik specifieke technieken kan toepassen om hun uitlijning en balans te verbeteren. Verder heeft mijn dansachtergrond me geleerd om het emotionele aspect van beweging te waarderen. Ik begrijp dat hoe we ons gedragen onze houding bepaalt en hoe onze houding weer invloed heeft op ons gedrag, en dat dit weer een diepe impact kan hebben op onze emoties en mentale toestand. Dit begrip stelt me in staat om op een dieper niveau met mijn cliënten te werken, niet alleen hun fysieke welzijn aan te pakken maar ook hun emotionele en mentale harmonie.

Voordat ik mij aan Rolfing waagde, draaide mijn carrière om dans. Ik volgde vanaf mijn tiende een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, in 1989 studeerde ik trots af met een diploma HBO Dans. Mijn reis bracht me naar het Scapino Ballet Rotterdam, waar ik met veel enthousiasme danste; later werd ik de eerste solist bij het prestigieuze, moderne dansgezelschap L’Opera de Lyon. In die tijd had ik het voorrecht om samen te werken met gewaardeerde choreografen als William Forsythe, Jiri Kylian, Mats Ek en Ohad Naharin.

In de fascinerende wereld van L’Opera de Lyon had ik het geluk dat mijn pad dat van Russell Malliphant kruiste. Russell’s benadering van dans onthulde een heel nieuw gebied voor mij, met een nadruk op de kracht van improvisatie en compositorische hulpmiddelen. Met deze methode moedigde hij dansers aan om te vertrouwen op hun instinctieve kennis, waardoor hun lichaam op een natuurlijke manier en pre-reflectief kan bewegen – terwijl zij zich volledig verenigen met het huidige moment. Voor mij was dat een openbaring, nadat ik zoveel jaren in een klassieke techniek had getraind. Ik moest het vertrouwde achter me laten en van ganser harte het idee omarmen dat mijn eerdere training me nu goed van pas zou komen.

Aangewakkerd door mijn ervaringen met Russell in Londen ontdekte ik een nieuwe passie voor het lesgeven in improvisatie en ik ontwikkelde mijn eigen unieke methode: ImproXchange. Deze methode bestaat uit twee essentiële componenten: pre-reflectieve beweging en consensuscompositie. In mijn lessen streef ik ernaar om dansers te leiden naar een diepgaande verbinding met de pre-reflectieve staat van beweging, waarbij ik hen aanmoedig om het poëtische spel van menselijke ontmoetingen te verkennen door middel van de kunst van improviserend menselijk contact.

Ik begeleid hen in het ontwikkelen van een verhoogde gevoeligheid voor fysieke nuances en een acuut bewustzijn van moment-tot-moment functionele aspecten, door af te stemmen op proprioceptie, onze fysieke en emotionele ervaring van het lichaam. In essentie moedig ik hen aan om betekenis in beweging te zoeken, met als doel dansen te creëren die fysiek, emotioneel en spiritueel met ons resoneren.

“Improvisatie, gevoeligheid en Rolfing: Een unieke benadering van beweging”

 Mijn danscarrière was een persoonlijke ontdekkingsreis, de bestemming bleek een bevrijding. Het ontdekken van Rolfing was een beetje hetzelfde: ik vond er een diepgaande en intelligente basis die me in staat stelde om de middelen die ik al bezat te benutten, en om mijn benadering uniek en persoonlijk af te stemmen op elke cliënt.

“Dansend de toekomst in: Een lonende dubbele carrière”

Werken in beide beroepen geeft me een gevoel van balans en het stelt me in staat om verschillende delen van mezelf te verkennen.

“Ik vind dat dans en Rolfing op interessante manieren samengaan, vooral in de manier waarop ze allebei het belang benadrukken van het lichaam en hoe het beweegt. Rolfing heeft me ook een dieper begrip gegeven van hoe het lichaam werkt en hoe het getransformeerd kan worden.”

Het is fascinerend om te zien hoe mijn dansachtergrond mijn Rolfing-benadering heeft gevormd, en hoe ik die kennis kan gebruiken om mijn cliënten beter van dienst te zijn.

“Over het algemeen was het combineren van mijn carrières een vruchtbareeslissing. Ik ben dankbaar voor de ervaringen die me hier gebracht hebben en voor de mogelijkheid om te blijven leren en groeien, in zowel dans als Rolfing.”

Inderdaad, ik zie dit meer als een uitbreiding of ontwikkeling van mijn carrière dan als een complete verandering. Terwijl mijn primaire inkomen nu van Rolfing komt, stelde de fusie van dans en Rolfing me in staat om het belang van de verbinding met het lichaam op een dieper niveau te erkennen.

Deze diepgaande verbinding leidt tot een groter gevoel van bewustzijn en begrip, niet alleen tijdens het bewegen maar ook in het dagelijks leven. De principes van Rolfing, zoals het uitlijnen van de lichaamsstructuur en het verbeteren van het bewegingsbereik, blijken van onschatbare waarde in de dans. Tegelijkertijd heeft dans mij de waarde van creativiteit en exploratie geleerd, die ik nu in mijn Rolfing-sessies integreer om cliënten te helpen nieuwe dimensies van beweging en belichaming te ontdekken.

“Rolfer worden was een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen.”

Rolfing heeft mij in staat gesteld om beweging en lichaam op nieuwe en spannende manieren te blijven ontdekken, terwijl ik anderen kan helpen hetzelfde te doen. Twee beroepen uitoefenen kan uitdagend zijn, maar ik hou van de diversiteit en de manier waarop ze elkaar aanvullen. Zowel dans als Rolfing boden me lessen van onschatbare waarde.

“Werken in beide gebieden houdt mijn werk fris en spannend. Ik heb het gevoel dat ik op verschillende manieren een positieve invloed kan hebben op het leven van mensen. Ik ben enthousiast en wil in beide blijven groeien en leren.”

Auteur:  Certified Advanced Rolfer® Miquel de Jong – Netherlands

Foto’s: Martijn Kappers , Hans Gerritsen, Ben Nienhuis. Foto’s: Martijn Kappers (Rolfing foto’s en portret)

Bezoek de website van Miquel de Jong

Wist je dag?

Rolfing training komt nu naar Nederland. De eerste  cursus start op 15 september 2023, stel de laatste plekken veilig! Check out allcourses and register here.

Meer informatie over hoe je een gecertificeerde Rolfer kunt worden:  become a Certified Rolfer®.

Meer informatie over Rolfing.

Vind een  Rolfer bij u in  de buurt.

Miquel RolfingMiquel Dancing

Welkom bij Rolfing® Vereniging Nederland
Wil je Rolfing®️ zelf ervaren? Kijk in de lijst voor een Rolfer™️ bij jou in de buurt.