“Na een Rolfing® sessie had ik een verrassend gevoel van soeplesse en ruimte”

“Rolfing® heeft mijn nek heel veel goed gedaan”

“door Rolfing® zit ik veel beter in mijn vel”

Welkom bij Rolfing® Vereniging Nederland

De website van gecertificeerde Rolfers® in Nederland

Rolfing® Structural Integration is een holistische manuele behandelmethode die helpt om de structuur en functie van het lichaam te bevorderen,zodat de veerkracht en vitaliteit op zowellichamelijk als op geestelijk niveauverbetert.Rolfing®, datis vernoemd naar grondlegger Dr. Ida Rolf, herkent de spanningspatronen die ontstaan kunnen zijn door blessures, hoge werkdruk, ongevallen of beperkende lichaamshoudingen, en helpt om deze om te vormen naar een efficiëntere oprichting van het lichaam met meer bewegingsgemak.

Hoewel een pijnklacht op een specifieke plek kan optreden kijkt Rolfing® naar de verwevenheid van het hele lichaam en behandelt de hele lichaamsstructuur door een systematische benadering die de ‘serie van tien’ wordt genoemd.Wat kan Rolfing® voor je betekenen? Houdingsverbetering, meer flexibiliteit, toegenomen bewegingsvrijheid, gemakkelijker ademhalen, vermindering van spanningspatronen en verbeterde omgang met acute en chronische pijn van blessures.

Rolfing kan helpen bij: 

 • lage rugpijn
 • ischias 
 • bekken klachten 
 • frozen shoulder 
 • RSI (repetitive strain injury)
 • stijfheid 
 • pijn na operatie 
 • hoofdpijn 
 • kaakgewrichtsklachten (TMD) 
 • nekpijn 
 • spanningspijnklachten na een ongeval

Wat is Rolfing®?

Rolfing is een vorm van lichaamsgerichte therapie en bewegingseducatie die het bindweefsel (ook wel fascia genoemd) reorganiseert zodat het lichaam efficiënter kan functioneren. 

Gedurende ons leven kunnen gebeurtenissen zoals blessures of ongevallen ervoor zorgen dat we de vanzelfsprekende oprichting van het lichaam verliezen. Dit zorgt voor belasting van de inwendige structuur en kan uiteindelijk resulteren in lichamelijke en emotionele klachten. Rolfing® streeft ernaar om de balans in de lichaamsstructuur te herstellen door de compensatiepatronen en spanningen die pijn veroorzaken te verminderen. 

Rolfing is vernoemd naar biochemicus Dr. Ida Rolf die de methode in de jaren 50 van de vorige eeuw ontwikkelde. Zij was daarmee een pionier en voorloper die als eerste de mogelijkheden onderzocht om door middel van het bindweefsel en de zwaartekracht de menselijke structuur en functioneren optimaal te ontplooien. 

Voor meer informatie over Rolfing® kijk bij Q&A of op de website van de European Rolfing Association www.rolfing.org 

Wat is Fascia?

Fascia, ook wel bindweefsel genoemd, is een weefsel dat een web vormt door het hele lichaam. Het bindweefsel vormt een flexibele structuur die zich aanpast aan de invloeden en eisen die van buiten en binnen het lichaam komen. Het weefsel omgeeft, ondersteunt, en doordringt spieren, botten, zenuwen en organen van het lichaam.

Door de Rolfing® aanraking kunnen de elastische en glijdende vermogens van de fascia hersteld worden en kan een hoger niveau van orde en integratie van lichaamsstructuur bereikt worden. 

Benefits of Rolfing® include:

Pain relief

Improved posture

Improved flexibility

Improved range of movement

Enhanced ease of breathing

Release of painful holding patterns

Management of acute and chronic pain

Increase in energy

Increased sense of wellbeing

See Rolfing® in action