Er zijn grote raakvlakken tussen werken als Rolfer® en musiceren. 

Rolfing® is als het finetunen van de verbindingen in je lichaam. Het vereffent de weg voor inspiratie naar expressie.

Mijn eerste Rolfing sessie vond ik meteen geweldig, een gevoel dat sterker werd naarmate de serie vorderde. Ik voelde veel meer bewegingsvrijheid en gemak. Ook werd ik me meer bewust van spanningen in mijn bewegingspatronen die niet in mijn voordeel waren.

 Rolfing hielp me om met meer vrijheid altviool te spelen

orchestra performing

Ik speelde toen ik voor het eerst een Rolfingsessie onderging al bijna 15 jaar altviool in een professioneel symfonieorkest. Als musicus was ik al langer geïnteresseerd in methoden die het vermogen vergroten om met meer vrijheid te spelen en de lange repetitie- en oefenuren met meer gemak te doorstaan. Vóór mijn baan in Het Gelders Orkest (nu Phion) studeerde ik altviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het Mozarteum in Salzburg. Na mijn studie in Salzburg keerde ik terug naar Nederland om in Amsterdam te gaan wonen en werkte ik eerst als freelance musicus in verschillende orkesten en kamermuziekensembles in klassieke en hedendaagse muziek.

Ik hoorde voor het eerst over Rolfing via mijn zus die het advies had gekregen om Rolfing sessies te volgen om haar te helpen bij haar herstel van een gecompliceerde beenbreuk. Iets in de manier waarop zij beschreef wat er in deze sessies gebeurde, triggerde mij om het zelf te willen ervaren, hoewel ik zelf geen blessure had.

Wat ik het meest koester is dat Rolfing® mij weer in contact bracht met de onderlinge verbondenheid van mijn lichaam.

Ik werd Rolfer om dit prachtige werk door te geven…

Na de serie van 10 Rolfing® sessies te hebben doorlopen was ik benieuwd of ik zelf in staat zou zijn om dit prachtige werk door te kunnen geven. Daarmee zou ik dan anderen helpen om ze meer thuis te laten voelen in hun lichaam en met meer gemak te kunnen musiceren zodat hoe je de muziek voorstelt en wat er klinkt dichter bij elkaar komt. In een 2-weekse workshop genaamd Spektrum Rolfing® [nu “Meet ROLFING®”] maakte ik kennis met de Rolfing manier van aanraken, bewegen en kijken naar anatomie. Na een beoordeling van de docenten kreeg ik toestemming om met de opleiding te beginnen.

Er viel natuurlijk veel te leren, omdat ik geen vooropleiding in anatomie had gehad, maar als musicus was de fijngevoeligheid in mijn handen en het vermogen van de handen om verschillende taken uit te voeren al wel ontwikkeld.

Na de opleiding combineerde ik 7 jaar lang mijn werk in het orkest met een praktijk voor Rolfing®. Voor mij is er een grote overlap: beide werken met beweging, houding en het in verbinding zijn met anderen op meerdere niveau’s. 

Ik ben nu op een punt in mijn carrière dat ik 100% voor mijn Rolfing® praktijk kies. Er zijn gewoon oneindig veel manieren om je als Rolfer® te blijven ontwikkelen en ik wil ze mijn volledige aandacht geven. 

Link naar mijn website Rolfing Praktijk McEwan in Arnhem: Klik hier

Meer weten over de Rolfing opleiding in Amsterdam? Klik hier

Do you want to know more about the Rolfing Training at the European Rolfing® Assciation in Munich?

Read this article in English?

Bodywork
Welkom bij Rolfing® Vereniging Nederland
Wil je Rolfing®️ zelf ervaren? Kijk in de lijst voor een Rolfer™️ bij jou in de buurt.