Van Chef-kok tot Rolfer®
Nu kan ik mensen direct helpen op een zinvolle manier.

Om te gaan werken als chef-kok in een toprestaurant ben ik van Griekenland naar Nederland verhuisd, ook ben ik altijd geïnteresseerd geweest in het gelukkig maken van mensen en in het voorzien in hun behoeften. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat de helende eigenschappen van voedsel en het helpen van mensen meer in mijn focus lagen dan het eigenlijke proces van het maken van geweldige maaltijden. In de tijd dat i in Athene woonde zat ik op Aikido en was ik in aanraking gekomen met  Reiki. Hoe meer ik me verdiepte in  holistische geneeswijzen, hoe meer ik me bewust van werd van mijn verlangen om mijn handen actiever te gebruiken bij het helpen van mensen doormiddel van lichaamswerk.

orchestra performing

Foto: BalansLab

Hoe ben je Rolfer® geworden?

Ik kwam voor het eerst in aanraking met Rolfing® Structural Integration toen mijn vriendin, die professioneel danseres is, last had van schouderpijn. Ik probeerde haar te helpen met Reiki maar de pijn bleef terugkomen en andere methoden verlichtten de pijn ook niet. Uiteindelijk vond ze een Rolfer die haar pijn kon verlichten.

Bij het verdiepen en vergelijken van verschillende soorten lichaamswerk zoals chiropractie, osteopathie, fysiotherapie, Feldenkrais en Alexander techniek, vielen mij al snel de voordelen van de Rolfing methode op: Het hands-on aspect van Rolfing spreekt mij erg aan. Feldenkrais volgt soortgelijke ideeën, maar dan vanuit een bewegingsperspectief. Chiropractie heeft ook een holistisch element, maar ik geef de voorkeur aan de zachtere benadering van Rolfing in plaats van iets te forceren.

Bij Rolfing kan ik ruimte creëren in het lichaam en daardoor het lichaam helpen herinneren hoe het is om vrij te zijn.

In 2017 deed ik mee aan het Spectrum Rolfing Seminar [nu “Meet ROLFING®”] en in 2018 rondde ik mijn opleiding tot gecertificeerd Rolfer® af bij de European Rolfing® Association in München. Sindsdien ben ik in Nederland werkzaam als Rolfer.

Foto: Hutten International Chef’s Day

Waarom Rolfing?

Ik houd van de holistische visie van Rolfing – het kijkt naar het grotere geheel. Het tot uitdrukking komen van een symptoom gaat meestal veel dieper dan de verlichting van dat symptoom. Rolfing gaat niet alleen over het verlichten van symptomen; het is meer dan dat.

Rolfing brengt de mens in een betere relatie met zijn omgeving. Het integreert iemands hele wezen door het lichaam in de zwaartekracht te brengen. Als Rolfer kan ik mensen op een zinvolle manier helpen en hun leven verbeteren.

Dankzij de holistische, procesmatige benadering van het verbeteren van iemands structuur en functie, en het gebruik van de zwaartekracht als hulpmiddel, vind ik dat Rolfing effectief is op vele verschillende niveaus en op vele manieren.

Het meest fascinerende aan de transformatie die ik door het Rolfing proces heb ervaren toen ik de serie behandelingen zelf onderging, was dat de veranderingen in mijn structuur ook een positieve invloed hadden op de manier waarop ik mijn leven ervaar. Ik heb ontdekt dat ik minder gestrest ben en mijn werk effectiever doe. Ik heb ook het gevoel dat ik op een meer ontspannen manier met inter-menselijke relaties kan omgaan.

Foto: Melanja Palitta

Hoe vind je het om in twee beroepen te werken?

Als fulltime kok werkte ik voor toprestaurants en hotels. Ik kwam op een punt dat ik niet verder kon met koken in het hogere segment – de verspilling van voedsel was te pijnlijk voor mij, de lange uren waren zeer stressvol, en het inkomen stond daarmee niet in verhouding. Maar nu heb ik een parttime baan gevonden in de bedrijfscatering, waar ik veel plezier aan beleef, omdat werken als kok me gemakkelijk afgaat. Dit werk geeft me een stabiele routine in mijn leven. Werken als Rolfer in mijn eigen praktijk is heel anders. Het is verfrissend, persoonlijk en zeer de moeite waard.

Rolfing geeft me veel energie. Ik vind het zinvoller om op een persoonlijk niveau met mensen in contact te komen en het betaalt aanzienlijk beter.

Foto: Melanja Palitta

Is er iets dat de twee banen met elkaar verbindt?

In beide beroepen moet je met je handen werken en het grotere geheel zien – als je begint met peper, vlees en ui moet je ook kijken wat je daarmee kunt maken. Hetzelfde geldt voor de cliënten die komen – je moet het grotere geheel zien als het gaat om hoe je hen kunt helpen. Als ik in de keuken werk, observeer ik mijn collega’s om hun lichaam te lezen en probeer ik hun bewegingspatronen te begrijpen buiten de veilige omgeving van mijn praktijk – als ik tijd over heb.

Wat bij het koken goed van pas komt, is dat ik een goed begrip van anatomie heb ontwikkeld door te voelen hoe lichamen in elkaar zitten en functioneren – hoe spieren, fascia en botten met elkaar verbonden zijn en hoe de verschillende lagen aanvoelen.

We zijn wat we eten – wat je in je systeem stopt is waar je lichaam van gemaakt is. Al deze kennis die ik heb van het omgaan met voedsel helpt me ook bij het werken met mijn cliënten.

Zou u andere koks aanraden om Rolfers te worden?

Keukens zijn over het algemeen ruwe omgevingen, en de meeste chef-koks zijn tevreden met waar wat ze bereikt hebben zonder universitaire studie te hoeven doen. Om Rolfer te worden, moet je echt gaan zitten om anatomie en fysiologie te bestuderen, en essays te schrijven. Een Rolfer worden vereist ook vaardigheden als empathisch zijn, belangstelling hebben voor mensen en bereid zijn op een heel andere manier naar een lichaam te kijken – en ja, koks kunnen goede Rolfers zijn!

Interview partner: Gecertificeerd Rolfer® Kostas Stavridis – Nederland

Foto’s : Hutten International Chef’s Day, Malanja Palitta, BalansLab, Tatchatrin Choeychom

Bezoek de website van Kostas Stavridis: https://iyasu.nl/rolfing/

___

Wist je dat?

Rolfing training komt nu naar Nederland. Bekijk hier de cursusdata en schrijf je in.

Meer informatie over hoe een gecertificeerde Rolfer® te worden.

Leer meer over Rolfing.

Bodywork

Foto: Tatchatrin Choeychom

Welkom bij Rolfing® Vereniging Nederland
Wil je Rolfing®️ zelf ervaren? Kijk in de lijst voor een Rolfer™️ bij jou in de buurt.