Ervaar het verschil

Voel je lichamelijk en geestelijk meer in balans

Welkom bij Rolfing® Vereniging Nederland

De website van gecertificeerde Rolfers® in Nederland

Rolfing® Structural Integration is een holistische manuele behandelmethode die helpt om de structuur en functie van het lichaam te bevorderen, zodat de veerkracht en vitaliteit op zowel lichamelijk als op geestelijk niveau verbetert. Rolfing®, dat is vernoemd naar grondlegger Dr. Ida Rolf, herkent de spanningspatronen die ontstaan kunnen zijn door blessures, hoge werkdruk, ongevallen of beperkende lichaamshoudingen, en helpt om deze om te vormen naar een efficiëntere houding van het lichaam met meer bewegingsgemak.

Hoewel een pijnklacht op een specifieke plek kan optreden kijkt Rolfing® naar de verwevenheid van het hele lichaam en behandelt de hele lichaamsstructuur door een systematische benadering die de ‘serie van tien’ wordt genoemd.

Wat kan Rolfing® voor je betekenen? Houdingsverbetering, meer flexibiliteit, toegenomen bewegingsvrijheid, gemakkelijker ademhalen, vermindering van spanningspatronen en verbeterde omgang met acute en chronische pijn van blessures.

Rolfing kan helpen bij:
N

Lage Rugpijn

N

ischias

N

Bekken klachten

N

Frozen shoulder

N

RSI (repetitive strain injury)

N

Stijfheid

N

Pijn na operatie

N

Hoofdpijn

N

Kaakgewrichtsklachten (TMD)

N

Nekpijn

N

burn-out klachten

Wat is Rolfing®?

Rolfing is een vorm van lichaamsgerichte therapie en bewegingseducatie die het bindweefsel (ook wel fascia genoemd) reorganiseert zodat het lichaam efficiënter kan functioneren. 

Gedurende ons leven kunnen gebeurtenissen zoals blessures of ongevallen ervoor zorgen dat we de vanzelfsprekende oprichting van het lichaam verliezen. Dit zorgt voor belasting van de inwendige structuur en kan uiteindelijk resulteren in lichamelijke en emotionele klachten. Rolfing® streeft ernaar om de balans in de lichaamsstructuur te herstellen door de compensatiepatronen en spanningen die pijn veroorzaken te verminderen. 

Rolfing is vernoemd naar biochemicus Dr. Ida Rolf die de methode in de jaren 50 van de vorige eeuw ontwikkelde. Zij was daarmee een pionier en voorloper die als eerste de mogelijkheden onderzocht om door middel van het bindweefsel en de zwaartekracht de menselijke structuur en functioneren optimaal te ontplooien. 

Voor meer informatie over Rolfing® kijk bij Q&A of op de website van de European Rolfing Association www.rolfing.org 

Wat is Fascia?

Fascia, ook wel bindweefsel genoemd, is een weefsel dat een web vormt door het hele lichaam. Het bindweefsel vormt een flexibele structuur die zich aanpast aan de invloeden en eisen die van buiten en binnen het lichaam komen. Het weefsel omgeeft, ondersteunt, en doordringt spieren, botten, zenuwen en organen van het lichaam.

Door de Rolfing® aanraking kunnen de elastische en glijdende vermogens van de fascia hersteld worden en kan een hoger niveau van orde en integratie van lichaamsstructuur bereikt worden. 

Wat kan Rolfing® voor je betekenen?

verbetering houding

afname van pijnklachten

meer bewegingsvrijheid

meer souplesse

met meer gemak ademhalen

meer energie

verbetering coördinatie

beter in je vel zitten

toename lichaamsbewustzijn

Laatste Nieuws
Jubileum Dr. Ida Rolf 125 jaar!

Jubileum Dr. Ida Rolf 125 jaar!

Jubileum Dr. Ida Rolf 125 jaar! 19 mei 2021 vieren we dit bijzondere jubileum. Ida Rolf was een visionaire vrouw die de mensheid zoveel gebracht heeft met haar inzicht in het belang en de veelzijdigheid van fascia. Ze was haar tijd ver vooruit. Wij van Rolfing®...

read more
Fascia Fascinerend en onderschat

Fascia Fascinerend en onderschat

Fascia, fascinerend en onderschat. Ambro Louwe schrijft erover in Yin Yang. Mooi artikel over fascia in de YIN YANG nr. 33, het tijdschrift voor Qigong en Taijiquan. Ambro Louwe schrijft over de inzichten van fascia pionier Dr. Ida Rolf die als een van de eersten het...

read more
Hoe noodzakelijk is aanraking?

Hoe noodzakelijk is aanraking?

Huidhonger? Aanraking is een eerste levensbehoefte.  Hoe noodzakelijk is aanraking? Gedurende de Covid-19 pandemie hebben we door Europa heen veel verschillende lockdowns gekend. Dit heeft onze focus op de noodzaak van aanraking vergroot.  Rolfing® is een vorm van...

read more
Geen Quick-fix voor lage rugpijn

Geen Quick-fix voor lage rugpijn

Geen Quick-fix voor lage rugpijnEnith Vlooswijk schrijft erover in de VolkskrantEr is geen snelle oplossing is voor lage rugpijn schrijft Enith Vlooswijk in de Volkskrant van 22 januari 2021. Blijven bewegen is het belangrijkste. Vaak worden er uitgebreide scans...

read more
Rolfing.nl in Nederlandse uitgave Chris Wark

Rolfing.nl in Nederlandse uitgave Chris Wark

Welkom bij Rolfing® Vereniging NederlandDe website van gecertificeerde Rolfers® in NederlandChris Wark gebruikte Rolfing® als een van de lichamelijke behandelingen in het eerste jaar van zijn reis naar genezing. De Nederlandse uitgave van “Chris beat Cancer” is net...

read more